Från Sundsvalls Kommuns Hemsida April 2012       

 

Det har gått sju månader sedan Tommy Engwall och hans sambo Anna Östman lämnade Dorotea och tog över Södra bergets vandrarhem. På den korta tiden har paret hunnit bli de ultimata sundsvallsambassadörerna.

 

- Ryktet om Sundsvall som skitig industristad med inbyggd jantelag, är så långt ifrån vår bild som man kan komma. Det här är en fantastiskt vacker stad och vi har fått ett överväldigande varmt välkomnande från alla håll!

Det var kärlek vid första ögonkastet. Visserligen noterade både Anna och Tommy att Sundsvall omgärdades av måttligt vackra industribyggnader. Men lika snabbt gick det att upptäcka den andra sidan av Sundsvall. Den "kurviga" friluftsstaden med de två stadsbergen och närheten till havet. Det rika utbudet av musik,- kultur- och idrottsevenemang. Stenstan med sina vackra byggnader och spännande historia. Birsta. Men framför allt människorna. Gästfriheten och hjälpsamheten.

- Varenda människa och företagare vi har träffat har lyckönskat oss, gett oss goda råd och till och med hjälpt oss rent handgripligen. Det känns som att sundsvallsborna verkligen vill få hit turister och företagare och att man samarbetar och skapar nätverk för att förverkliga det, säger Tommy. Entusiasmen är inte spelad. Den här doroteaduon har fallit handlöst för Sundsvall.

Redan första gången de besökte vandrarhemmet på södra berget, gjorde de klart för de dåvarande ägarna att de gärna fick höra av sig om de ville sälja. Efter det gick det snabbt.

Och återigen öser de beröm över turistbyrån, företagslotsar, arbetsförmedling och alla andra som snabbt gick från ord till handling för att hjälpa dem att uppnå sin dröm.

- Samtidigt ska man vara på det klara med att det lätt kan bli ett ganska passivt samhälls- och företagsklimat i vissa små inlandsorter som exempelvis Dorotea, så det är klart att man blir lite överrumplad av att helt plötsligt möta så mycket positiv framtidstro som här i Sundsvall, säger Anna.

Entreprenörsandan har gått i arv. Annas bror var butiksägare i Dorotea. Tommys föräldrar drev en lampfabrik i Småland. Själv har han – bland mycket annat – haft skateboardfirma och blomsteraffär. Dessutom är han född och uppvuxen i Gnosjö och varken andan eller dialekten har försvunnit trots 30 år i södra Lappland.

Tron på södra bergets vandrarhem är så stor att han lånat upp en årslön för att klara driften det första året. - Historiskt har man bara kunnat ta ut en årslön ur verksamheten på vandrarhemmet, men målet är att fler och fler ska hitta hit och om vi får en 40-procentig beläggning över hela året, så kan vi båda leva på det här, menar Tommy.

- Och när Tommy går i pension kan han fortsätta att ta hand om det praktiska, medan jag sköter själva driften. Han är ju lite äldre än vad jag är, säger Anna med ett leende. - Ha, ha, då fick du ju det sagt också, kontrar Tommy.

De första sju månaderna på vandrarhemmet har handlat mycket om upprustning och trivselbefrämjande arbete. Huset har skurats från golv till tak och Annas intresse för inredning har satt en klar prägel på de enkla men hemtrevliga rummen och på de gästgemensamma utrymmena.

Hela konceptet ska bygga på att folk – och även husdjur – ska känna sig hemma på vandrarhemmet. Egna hundarna Diezel och Kingo är solklara favoriter hos både unga och äldre gäster. - Ja, vi är nog ganska ensamma om att verkligen tydliggöra att sällskapsdjur är välkomna hit. När det var hundutställning i Sundsvall förra året hade vandrarhemmet 62 gäster, 28 människor och 34 hundar, säger Tommy och skrattar. - Vi uppfattar inte det här som ett jobb egentligen, utan som ett stort hus med många personliga gäster, fyller Anna i.

Gästfriheten och kärleken till den nya hemorten gör också att Tommy och Anna inte kan låta bli att skjutsa upp sina gäster till södra bergets topp, eller till andra landmärken för att de ska få uppleva Sundsvalls skönhet. Man har också ett samarbetsavtal med Hotell Södra Berget som gör att vandrarhemmets gäster kan äta frukostbuffé på hotellet för en billig peng och samtidigt njuta av utsikten.

Och att kunderna är nöjda med den personliga servicen kan man lätt utläsa av omdömena på hotellbokningssidan booking.com. - Ja, just nu är det bara två ställen i Sundsvall som har ett högre medelbetyg än vårt vandrarhem och det är Grand Hotel och Knaust, avslutar Anna – den ene av Doroteas två viktigaste sundsvallsambassadörer.

Namn: Tommy Engwall
Ålder: 57 Familj: Två vuxna barn och sambo med Anna
Bor: Regementsvägen 5
Fritidsintressen: Livsnjutare i allmänhet

Namn: Anna Östman
Ålder: 43 Familj: Tre vuxna barn och sambo med Tommy
Bor: Regementsvägen 5
Fritidsintressen: Friluftsliv och inredning

 Reporter Mats Ågebrant
Kommunikatör
Näringslivsbolaget
Sundsvall

 

 

Kontaktinformation


Besöksadress
Regementsvägen 5
852 38 Sundsvall

Telefon 070 - 81 55 691 
E-post

Incheckning


Incheckning efter 16.00
Incheckning sker med portkod som fås via sms.


Utcheckning
Senast 11.00

Ta med eget bäddset, eller hyr av oss. Se priser.
Sovsäckar är ej tillåtet.
 
 

Dela vår sida

Dela vår hemsida via socila medier genom knapparna nedan